A&J Tak och Plåt

Du behöver inte byta tak speciellt ofta, men desto viktigare är det att du kontrollerar ditt tak regelbundet. Gärna minst en gång per år. Livslängden på ditt tak är inte för evigt och hur länge det håller beror på vilken taktyp du har. Olika material och konstruktioner har olika hållbarhet. 

Hur länge håller ett tak?

Medan både takplåt och betongpannor håller i ungefär 30 till 50 år, kan tegelpannor hålla i ända upp till 100 år. Det underliggande lagret, takpappen, har en begränsad hållbarhet på runt 30 år, vilket vanligtvis bestämmer när du behöver ett takbyte.

När ska man byta tak?

När det är dags att byta tak beror på flera faktorer, inklusive materialets typ, kvalitet och ålder, samt det klimat och de väderförhållanden taket har utsatts för. Tydliga tecken är bland annat om du vet med dig att taket är gammalt och äldre än den förväntade livslängden, har trasiga, spruckna eller saknade takpannor eller om det läcker in vatten i huset. Du bör även vara uppmärksam på om det växer mycket mossa eller alger på taket, då det kan vara ett tecken på fuktansamling. Håll även koll på om ditt hem blir svårare att värma upp på vintern eller kyla ner på sommaren, eftersom försämrad isolering kan indikera problem med taket.

Behöver du hjälp med att byta tak? Tveka inte att kontakta våra takläggare i Stockholm. Vi utför alla typer av takarbeten och har lång erfarenhet av allt från takbyten till takrenoveringar och kommer gärna ut och kollar på ditt tak!

Vilket tak är bäst?

Att välja rätt tak för ett hus är en avgörande beslutspunkt både estetiskt och funktionellt. Takets material kan påverka byggnadens livslängd, energieffektivitet och övergripande underhållskostnader. Här är några av de vanligaste taktyperna.

Tegelpannor

Tegelpannor har använts som takmaterial i tusentals år. De ger ett levande och vackert uttryck och kan hålla i många år med rätt underhåll. Tegeltak är dock känsliga för frost och kan spricka om de utsätts för upprepade frysnings- och tiningscykler. Här kan du läsa mer om hur vi jobbar med tegeltak i Stockholm.

Plåttak

Plåttak är lätta, vilket gör dem lämpliga för byggnader med mindre robusta takstolar. De kan behandlas för att motstå korrosion, och moderna plåttak kan ofta ha en livslängd på 50 år eller mer. Det finns flera olika sorters plåttak med olika egenskaper och prisnivåer. Läs mer här om hur våra plåtslagare jobbar med plåttak i Stockholm.

Betongpannor

Betongpannor är ett populärt material tack vare dess hållbarhet och estetik. Det är relativt tungt, vilket innebär att takstolar och underkonstruktion måste vara tillräckligt robusta. Med rätt skötsel kan ett betongtegeltak hålla i många decennier.

Hur kan jag förlänga mitt taks livslängd?

Att förlänga ditt taks livslängd kan spara dig både tid och pengar i det långa loppet. Här är några rekommendationer för hur du kan underhålla ditt tak och därigenom förlänga dess livslängd:

  • Regelbunden besiktning: Kontrollera taket åtminstone en gång om året för skador, saknade takpannor och tecken på vattenläckage.
  • Rengör taket och hängrännorna: Håll taket fritt från mossor, alger och löv. Se även till att hängrännorna är rena och fria från skräp för att undvika vattenskador.
  • Laga små skador snabbt: Om du upptäcker skador, oavsett hur små, bör du åtgärda dem snabbt för att förhindra större problem i framtiden.
  • Välj rätt material: Om du överväger att byta eller renovera ditt tak, välj material av hög kvalitet som passar ditt klimat och dina specifika behov.